2009. január 1., csütörtök

Amikor megállt a Föld (2008)

A fapofa ufó megtanítja a kisfiúnak, hogy az anyag nem vész el, csak átalakul. A kisfiú ripacs, Keanu Reeves (naná hogy, az idegen) meg az égvilágon semmit nem csinál, csak néz, kicsit komor arccal, összehúzott szemöldökkel, úgy, mintha nem érdekelné különösebben a film, amiben játszik. A Gort robot, amit kísérőjéül küldtek, lejátssza a vászonról. Kathy Bates szerepe szerint tapír. Az idegenek rombolási jelenetei, mintha egytől egyig CGI tech videók lennének, kötelező jelleggel kerültek be a moziba a látvány miatt, de egyéb funkciójuk nincs. Mindennek a tetejébe a megoldás igencsak sajátos: Jennifer Connelly annyira szép, és annyira őszintén érez, hogy attól megmenekül a Föld.A film addig élvezhető valamennyire, amíg Keanu el nem kezd beszélni. Valahol az első megszólalása környékén kiéghetett a forgatókönyvíró agya. Onnantól semmi nem megy a helyes mederben, de csak azért, mert valamennyi szereplő között kommunikációs gátak vannak. Ez egyébként szándékos, de ha vállaltan erre a sémára épül egy film, akkor legalább izgalmasan, leleményesen fejtse ki az egészet, ne indokolja a gátakat azzal, hogy mindenki hülye.
Szerettem volna ha összegyűjthetek pár dolgot, ami megcáfolja a neten található lehúzó kritikákat, nagy szerelmese vagyok ugyanis az űrlényes sci-fiknek. De be kellett látnom, hogy Jeniffer Conelly könnyben úszó bociszemein kívül semmi maradandóan látványos, az emberi idiótaságon túl pedig semmi tanulságos dolog nincs ebben a remake-ben.

2 megjegyzés:

(ary)komate írta...

Egyetértek veled.
Tán szüksége volt Keanu-nak a pénzre. Vagy nem tudta, mibe vág bele. Sajnálom, hogy ilyen sz*r filmben kell hogy viszontlássam, ilyen sz*r szerepben.
Gondolkodtam a rendező választásán, hogy "Miért éppen Keanu?". Arra a következtetésre jutottam (biztos hibásan), hogy azért mert ő fapofával tud csodákat tenni. A Mátrix trilógiában már megszokta, hogy készség szinten irányítsa a környezetét, a gravitációt, és általában hogyan hányjon fittyet a fizika törvényeinek.
Szóval gondoltam, hogy ezért választják egy ilyen egyszemélyes ufo hadsereg vezetőjévé, hírnökké, stb...
... de bizonyára tévedek :)

_renton írta...

Azért Keanu, mert a neve vonzza a nézőket, mint a lámpa a szúnyogokat. Azért lássuk be, a Mátrix Neója sem volt egy megrázó alakítás. Nagyjából ugyanazt csinálja Keanu. Mindig.


Nem csak mozis blog - 2011

e-mail: kasafero@gmail.com