2009. március 23., hétfő

Battlestar Galactica (2003-2009)

Biblia űrhajókkal. Kábé ez volt az első gondolat, ami átfutott az agyamon, mikor végét ért a sorozat. Nameg a megkönnyebbülés hogy megszabadultam ettől az ótvar szartól.

Az, ami a 3. 4. évadban történt ezzel a sorozattal több, mint szörnyű, ezt egyszerűen nem 4 évadra találták ki, talán meg csak nem is kettőre. A 3. Évad eleje Új-capricán, az a rengeteg bugyuta töltelék rész; mindnek az ég világon semmi, de semmi jelentősége nem volt a történetben, a 3.évad eseményeit be lehetet volna sűríteni 1-2 részbe az Új-capricai marhulást meg kihagyni a picsába. És noha a negyedik évad elején úgy tűnt, hogy sikerül új rügyeket növeszteni a sorozaton, ergo növelni színvonalat (amit valljuk be nem volt nehéz), azokat az évad második felének és a finálénak szépen sikerült is legallyazni. A problémák lényegében ott kezdődtek mikor két részt eldájhárdoztak arra, hogy kinyírják a hajóról a geciket, majd a történetvezetést megoldották annyival hogy az egyik főszereplő csávó dájhárdozás közben (persze a végén) kap egy hedsátot amitől hirtelen egyesül az univerzummal és kábé 3 percben összefoglalja az elmúlt 14 000 év történéseit. No, én ekkor vontam először kétségbe hangosan is a történetírók édesanyjának az erkölcsi tisztaságát. Már nem is csodálkoztam azon a 4 halál uncsi részen, ami ez után jött, és amikben szintén elég spirituálisra vették a figurát. A fináléval (főleg az utolsó agyhalált okozó másfél percével) meg aztán sikerült végképp bebizonyítani, hogy ennek a sorozatnak nem a scifi channelen hanem max a PAX-TVn lett volna a helye. A flashbackek, a fordulatok az egész, ahogy van egy nagy szarszökőkút volt.


Kezdjük a flashbackekkel. Kurvára nem volt semmi értelműk: HUUUU Kara és Lee ismerte egymást az attak előttről, meg a félszemű balfasz nem abban a pillanatban lett alkoholista, amikor először mutatták, hogy iszik a hajón? Olmos Eduárd meg túl badass ahhoz hogy beüljön egy író asztal mögé? Sosem jöttem volna rá magam! A kapitány tökösségének a sulykolásával meg még öngólt is sikerült rúgni mivel, hogy így még nehezebb elhinni mikor a harc közepette egy szívet melengetően bárgyú beszéd után kiegyezést ajánl a fő gonosznak, akinek nem kisebb célja az volt az elmúlt 4 évben, hogy kipusztítja az egész emberi fajt (!) Illetve a rokonságának azt részét, akik ezt a tervet kritikával merik illetni. A rész további tartalma címszavakban: Főellenség: Oké!-> Baleset->főellenség hedsát-> Baleset->Cylon Command Center disztrojolodik->Galaktika utolsó pillanatban eljumpol->de ÓJAJ ezután kettétörik és többet nem bír Jumpolni sohamár!->de ÓJEEE minőszerencse pont a föld nevű bolygó mellé jumpol, ahol pont olyan humanoidok vannak kifejlődésben akikhez ha hozzácsapjuk a galaktika embereinek a génkészletét megkapjuk a mai embereket->mindenki hippi lesz (mert a badass Adama fia azt mondja apucinak)->akikről meg nem derült ki hogy mi a repedt here lelte őket (mitől támadt fel havaiból, ketten mért látják egymást látomásaikban). Szóval róluk kiderül, hogy angyalok.
Akiket meg ez sem riasztott el eléggé a sorozattól az nézze meg jútyubon az ezt követő másfél-két percet. Priceless!

6 megjegyzés:

_renton írta...

fura, én jókat hallottam róla... Bár a pilot és az a pár rész, amit láttam uncsi volt. Az meg hogy biblia űrhajókkal egy rohadtul izgalmas dolog (lenne)

_renton írta...

amúgy... hogyhogy végignézted?

Névtelen írta...

mondom az első két évad meg a negyedik első fele nem volt annyira rossz, de ha már a pilot sem tetszet akkor szerintem hagyd a picsába mert kábé az az egész legjobb része, az meg hogy Biblia űrhajókkal egy kicsit túlzás no! Pár karakter meg esemény igen ismerős lehet annak, aki járt hittanra. pl.: 4 évig bolyonganak az űrben míg új hazára nem lelnek (Adama - Mózes), ezt támasztja még alá az a rész mikor kidájhárdozzák a geciket (hitetleneket) a hajóról (lényegében itt is bálvány imádásért), végén meg Adama „megkövezteti”a két főgecit. Szóvel ez engem nagyom emlékezstettem Mózes és az aranyborjú esetére. Aztán Gaius bárgyú beszédei a szeretetről meg az egy Istenről, is kábé Jézus mondandója irtózatosan lebutítva. Nagyjából ennyire emlékszem, de biztos vagyok benne hogy máshol is van még hasonlóság.

_renton írta...

értem...

Tarsoly írta...

1.) Vida Péter, kurva anyád.
2.) Az Új-Capricás részek elég jók voltak, a Cylonok közt létrejövő és egyre éleződő belső ellentét zseniális, főleg a negyedik évad második felében kiderültek alapján, az Exodus két része egyszerűen kurvajó (http://wiki.frakr.com/en/Adama_Maneuver :) )
3.) A harmadik évad filler epizódjai közül nem mindegyik szar, a vírusos mondjuk gyenge, de pl. a Dirty Hands az valami húdefasza, az ügyvéd pedig szintén újabb színt hoz a sztoriba.
4.) A negyedik évadban egyedül Kara visszatérése ami szerintem béna, egyébként kb a jellemek alakulása a helyén van, a fináléban meg bár nem minden derül ki és alakul úgy, ahogy vártam, a Kolónia elleni csata ottvan, és a látomások beteljesülése is jó. A visszaemlékezések közül Lee szála például mutat valami újat arról, hogy kik is voltak ezek az arcok, a nyugdíjazásos téma sem rossz, én egyedül a Roslin elnököset nem vágtam, hogy miért.

Összességében a sorozatban a karakterek többsége életszerű, a jellemfejlődések helyükön vannak, a klisék a legtöbb esetben nem zavaróak, a zene zseniális. A rendezés a legtöbb esetben jó, bár néha zavaró, hogy nem használnak rögzített kamerát, de érdekessé is teszi. A színészi teljesítmény a főszereplőknél szerintem végig hozza a színvonalat, egyedül Michael Trucco (Sam Anders) hagy kivetnivalót maga után, ami azért zavaró, mert a harmadik évadtól elég fontos szerepe van.
Egyébként a bibliai utalás alapvetően nem zavaró, engem az zavar, hogy a végén a Starbuck-szálnak semmi racionális magyarázata nincs. Korábban a sorozat nagy előnye volt, hogy a legtöbb "isteni" esemény nem csoda, hanem valós esemény volt. Ezért kár volt.
Szerintem annyira nem rakat szar, mint ez a szerencsétlen állítja, én a harmadik évad egy részénél untam csak, de szerintem a vége kifejezetten élvezhető volt.

peti írta...

Hú de a szívedre vetted a dolgot!
1; Anyukám munkaadójától tudok kérni papírt hogy nem az.
2-3-4...; engem az zavart, hogy az egésznek úgyahogy van (vagyis hál' Istennek már csak volt:)) semmi racionális magyarázata nincs. Azért egy sci-fi(!)nél elvártam volna hogy egy jobb magyarázattal rukkolnak elő minthogy Isten útjai kifürkészhetetlenek. Aki egyébként nem ismeri a bibliát (most ezt nem rád értem T) arról könnyen eltudom képzelni hogy szörnyen sokat mondónak meg újszerűnek találja az egészet.

A zene szerintem is jó volt, a nem rögzített kamerát a fireflyból lopták, a színészek meg majdhogynem lényegtelenek egy ilyen sorozatnál:).
Ténleg nézétek meg a fireflyt kábé minden téren jobb mint ez a szutyok volt + van benne Summer Glau:].


Nem csak mozis blog - 2011

e-mail: kasafero@gmail.com