2009. március 23., hétfő

Battlestar Galactica (2003-2009)

Biblia űrhajókkal. Kábé ez volt az első gondolat, ami átfutott az agyamon, mikor végét ért a sorozat. Nameg a megkönnyebbülés hogy megszabadultam ettől az ótvar szartól.

Az, ami a 3. 4. évadban történt ezzel a sorozattal több, mint szörnyű, ezt egyszerűen nem 4 évadra találták ki, talán meg csak nem is kettőre. A 3. Évad eleje Új-capricán, az a rengeteg bugyuta töltelék rész; mindnek az ég világon semmi, de semmi jelentősége nem volt a történetben, a 3.évad eseményeit be lehetet volna sűríteni 1-2 részbe az Új-capricai marhulást meg kihagyni a picsába. És noha a negyedik évad elején úgy tűnt, hogy sikerül új rügyeket növeszteni a sorozaton, ergo növelni színvonalat (amit valljuk be nem volt nehéz), azokat az évad második felének és a finálénak szépen sikerült is legallyazni. A problémák lényegében ott kezdődtek mikor két részt eldájhárdoztak arra, hogy kinyírják a hajóról a geciket, majd a történetvezetést megoldották annyival hogy az egyik főszereplő csávó dájhárdozás közben (persze a végén) kap egy hedsátot amitől hirtelen egyesül az univerzummal és kábé 3 percben összefoglalja az elmúlt 14 000 év történéseit. No, én ekkor vontam először kétségbe hangosan is a történetírók édesanyjának az erkölcsi tisztaságát. Már nem is csodálkoztam azon a 4 halál uncsi részen, ami ez után jött, és amikben szintén elég spirituálisra vették a figurát. A fináléval (főleg az utolsó agyhalált okozó másfél percével) meg aztán sikerült végképp bebizonyítani, hogy ennek a sorozatnak nem a scifi channelen hanem max a PAX-TVn lett volna a helye. A flashbackek, a fordulatok az egész, ahogy van egy nagy szarszökőkút volt.


Kezdjük a flashbackekkel. Kurvára nem volt semmi értelműk: HUUUU Kara és Lee ismerte egymást az attak előttről, meg a félszemű balfasz nem abban a pillanatban lett alkoholista, amikor először mutatták, hogy iszik a hajón? Olmos Eduárd meg túl badass ahhoz hogy beüljön egy író asztal mögé? Sosem jöttem volna rá magam! A kapitány tökösségének a sulykolásával meg még öngólt is sikerült rúgni mivel, hogy így még nehezebb elhinni mikor a harc közepette egy szívet melengetően bárgyú beszéd után kiegyezést ajánl a fő gonosznak, akinek nem kisebb célja az volt az elmúlt 4 évben, hogy kipusztítja az egész emberi fajt (!) Illetve a rokonságának azt részét, akik ezt a tervet kritikával merik illetni. A rész további tartalma címszavakban: Főellenség: Oké!-> Baleset->főellenség hedsát-> Baleset->Cylon Command Center disztrojolodik->Galaktika utolsó pillanatban eljumpol->de ÓJAJ ezután kettétörik és többet nem bír Jumpolni sohamár!->de ÓJEEE minőszerencse pont a föld nevű bolygó mellé jumpol, ahol pont olyan humanoidok vannak kifejlődésben akikhez ha hozzácsapjuk a galaktika embereinek a génkészletét megkapjuk a mai embereket->mindenki hippi lesz (mert a badass Adama fia azt mondja apucinak)->akikről meg nem derült ki hogy mi a repedt here lelte őket (mitől támadt fel havaiból, ketten mért látják egymást látomásaikban). Szóval róluk kiderül, hogy angyalok.
Akiket meg ez sem riasztott el eléggé a sorozattól az nézze meg jútyubon az ezt követő másfél-két percet. Priceless!

6 megjegyzés:

ferci írta...

fura, én jókat hallottam róla... Bár a pilot és az a pár rész, amit láttam uncsi volt. Az meg hogy biblia űrhajókkal egy rohadtul izgalmas dolog (lenne)

ferci írta...

amúgy... hogyhogy végignézted?

peti írta...

mondom az első két évad meg a negyedik első fele nem volt annyira rossz, de ha már a pilot sem tetszet akkor szerintem hagyd a picsába mert kábé az az egész legjobb része, az meg hogy Biblia űrhajókkal egy kicsit túlzás no! Pár karakter meg esemény igen ismerős lehet annak, aki járt hittanra. pl.: 4 évig bolyonganak az űrben míg új hazára nem lelnek (Adama - Mózes), ezt támasztja még alá az a rész mikor kidájhárdozzák a geciket (hitetleneket) a hajóról (lényegében itt is bálvány imádásért), végén meg Adama „megkövezteti”a két főgecit. Szóvel ez engem nagyom emlékezstettem Mózes és az aranyborjú esetére. Aztán Gaius bárgyú beszédei a szeretetről meg az egy Istenről, is kábé Jézus mondandója irtózatosan lebutítva. Nagyjából ennyire emlékszem, de biztos vagyok benne hogy máshol is van még hasonlóság.

ferci írta...

értem...

Tarsoly írta...

1.) Vida Péter, kurva anyád.
2.) Az Új-Capricás részek elég jók voltak, a Cylonok közt létrejövő és egyre éleződő belső ellentét zseniális, főleg a negyedik évad második felében kiderültek alapján, az Exodus két része egyszerűen kurvajó (http://wiki.frakr.com/en/Adama_Maneuver :) )
3.) A harmadik évad filler epizódjai közül nem mindegyik szar, a vírusos mondjuk gyenge, de pl. a Dirty Hands az valami húdefasza, az ügyvéd pedig szintén újabb színt hoz a sztoriba.
4.) A negyedik évadban egyedül Kara visszatérése ami szerintem béna, egyébként kb a jellemek alakulása a helyén van, a fináléban meg bár nem minden derül ki és alakul úgy, ahogy vártam, a Kolónia elleni csata ottvan, és a látomások beteljesülése is jó. A visszaemlékezések közül Lee szála például mutat valami újat arról, hogy kik is voltak ezek az arcok, a nyugdíjazásos téma sem rossz, én egyedül a Roslin elnököset nem vágtam, hogy miért.

Összességében a sorozatban a karakterek többsége életszerű, a jellemfejlődések helyükön vannak, a klisék a legtöbb esetben nem zavaróak, a zene zseniális. A rendezés a legtöbb esetben jó, bár néha zavaró, hogy nem használnak rögzített kamerát, de érdekessé is teszi. A színészi teljesítmény a főszereplőknél szerintem végig hozza a színvonalat, egyedül Michael Trucco (Sam Anders) hagy kivetnivalót maga után, ami azért zavaró, mert a harmadik évadtól elég fontos szerepe van.
Egyébként a bibliai utalás alapvetően nem zavaró, engem az zavar, hogy a végén a Starbuck-szálnak semmi racionális magyarázata nincs. Korábban a sorozat nagy előnye volt, hogy a legtöbb "isteni" esemény nem csoda, hanem valós esemény volt. Ezért kár volt.
Szerintem annyira nem rakat szar, mint ez a szerencsétlen állítja, én a harmadik évad egy részénél untam csak, de szerintem a vége kifejezetten élvezhető volt.

peti írta...

Hú de a szívedre vetted a dolgot!
1; Anyukám munkaadójától tudok kérni papírt hogy nem az.
2-3-4...; engem az zavart, hogy az egésznek úgyahogy van (vagyis hál' Istennek már csak volt:)) semmi racionális magyarázata nincs. Azért egy sci-fi(!)nél elvártam volna hogy egy jobb magyarázattal rukkolnak elő minthogy Isten útjai kifürkészhetetlenek. Aki egyébként nem ismeri a bibliát (most ezt nem rád értem T) arról könnyen eltudom képzelni hogy szörnyen sokat mondónak meg újszerűnek találja az egészet.

A zene szerintem is jó volt, a nem rögzített kamerát a fireflyból lopták, a színészek meg majdhogynem lényegtelenek egy ilyen sorozatnál:).
Ténleg nézétek meg a fireflyt kábé minden téren jobb mint ez a szutyok volt + van benne Summer Glau:].

Nem csak mozis blog - 2011

e-mail: kasafero@gmail.com