2009. március 6., péntek

Semmi (2003)

Film a Semmiről a Kocka klausztrofóbia-imádó rendezőjétől. Vincenzo Natalinak volt egy kevésbé ismert, de annál remekebb kémfilmje is 2002-ben Cypher címmel. Jó hangulattal ötvözte az X-aktákat a Mátrixszal, meg némi globkrit felhanggal. Szívem szerint most inkább arról a moziról írnék, mert a Semmi rossz film, ami még önmagában nem tragédia, de annyi negatív energiát, annyi keserűséget éreztem benne, mint filmben már régen. Pedig elméletileg vígjáték.
Nagy kár, hogy a két főszereplő nem állt föl és csapkodta pofán a rendezőt amikor huszonhatodszor is megkérte őket, hogy legyenek viccesek. Nem, ők megpróbálták a lehetetlent, és nyávogva, vicsorogva, rossz tv filmes eszköztárral föl akarták dobni ezt a nagy semmit. Pár szót a sztoriról: Dave (David Hewlett) és Andrew (Andrew Miller) élete egyaránt kisiklott, mintha az egész világ összeesküdött volna ellenük. Mikor furcsa, autópályasávok közötti házuk ajtaján már a rendőrség kopogtat (vagy inkább dörömböl), Úgy döntenek, eltüntetik a világot. Sikerül nekik. A házon kívül nem marad más, csak a ruganyos, fehér semmi. Innentől kezdve „barátaink”, akiket egy pillanatra sem akarunk a szívünkbe zárni még ellenszenvesebb és még értelmetlenebb cselekedetekre vesztegetik idejüket. Legkedvesebb szórakozásuk, hogy utálni kezdik egymást, ennek és különös képességüknek köszönhetően a záró képsorokon már csak két fej beszélget nosztalgiázva a semmiben, mi pedig diszkréten visszanyelünk egy adag hányást. Mi a rák volt ez? Ja... Tudom...Fölösleges filozófikus tartalmakat keresni Natali munkájában, ő maga sem teszi. Talán álmában látta meg a fehér semmit, amiben össze vissza ugrándozik a két dilinyós, akik nem mennek át semmi változáson és csak magukra képesek gondolni. Ha tényleg álmodta a szitut, annak bizony rémálomnak kellett lennie (néhány pillanatig azért megidéződik a kocka bezártságérzése), mégis, a film tele van bődületesen rossz komikus elemekkel. Ez csak egy a számos ellentmondás közül. A világ végén két megkeseredett alak x-boxozik nyálcsorgatva és a barátságukról vitatkoznak. A mozi nem emberbarát, sőt kifejezetten úgy érzem, embergyűlölő, erre pedig nincs mentség.
Idén (megint) izgalmasnak ígérkező sci-fi horrorral jelentkezik a direktor (Splice lesz a címe és Adrien Brody lesz a főszereplő!), reméljük visszatér a gyökerekhez és belátja, hogy a semmiből nemhogy várat, de filmet sem lehet kreálni.

Nincsenek megjegyzések:


Nem csak mozis blog - 2011

e-mail: kasafero@gmail.com