2008. március 22., szombat

Southland tales

Nem mondom, hogy a Donnie Darko a kedvenc filmem, nem felhőtlen lelkesedéssel néztem végig Richard Kelly furi muriját, mégis a film végére valahogy berántott az egész és ha nem is értettem, éreztem, mi az a felhő Donniék háza fölött, és miért integet az idegen szőke kisfiú az anyuka felé az utolsó snittben. Bármennyire is támadható film volt, volt benne valami (bocsánat) lélek. A Southland tales mással sem próbálkozik, mint hogy saját kis lelkét megmutassa nekünk, mégse sikerül. Hol monumentális sci-fi jelenetekkel igyekszik lekenyerezni minket, hol meg apró gegekre épít, és ez mind oké. Ami nem oké, az a rossz szájíz a film után. Kellyvel elszaladt a ló.
„This is the way the World ends.” hangzik el többször is a játékidő alatt, nem véletlenül. Dúl a harmadik világháború, az amerikaiak új zeppelint építenek (és ugye ismerjük a zeppelinek sorsát) Sarah Michelle Gellar főszerepet vállal a Mélytorok 2-ben, és Dwayne Szikla Johnson a káosz ellenére sem öli meg magát, mert „A menők nem lesznek öngyilkosok.” A Donnie Darkóban összeraktam a magam sztoriját, itt azonban jóval nagyobb hézagok maradtak. Mégis, a Donnie-t meg fogom még nézni újra, ezt meg nem. Végre rátérek, hogy miért.Nem értem, miért választ a rendező főszereplőnek egy ilyen faszit. Hülyeség azt gondolni ugyanis, hogy egy buta szerepre bármilyen színészecske megfelel. Más magyarázat pedig nincs. Mivel kénytelen vállán vinni a filmet, Dwayne Johnson határozza meg azt. Olyan is lett az egész, mint a színész vakító mosolya. Biztos van, aki szerint vicces, vagy bájos, de nagy átlagban gáznak és erőltetettnek mondják majd. Mivel a bogozni való és néhol szándékosan meg-megcsomózott történetfonal alapból érdektelenné tett, maradtak a szituációs játékok és beszólások, amik azért meg kell mondjam szórakoztatóak. Ilyenek, hogy: "A negyedik dimenzió önmagába roskad... Te hülye kurva.", vagy a vicces képi megoldások. A térhasadástól lebegő fagyiskocsi tetejéről Bazookázó srác mögött tüzijáték kezdődik.A Southland tales erősen társadalomkritikus alkotás, a patriotizmust is rendesen kicikizi, ad pofont a médiának, meg a hülyeségnek, de közben egy eszeveszett katyvaszt épít maga köré is, amibe lassan belefullad. Azt mondja, hogy a világ ilyen érthetetlen, és zavaros, miközben saját maga is minden erejével igyekszik az lenni. El tudom mesélni a sztoriját 5 féleképpen. Mégis, azzal, hogy pont olyanná válik, mint a világ, nem akar távolságot tartani, mintha egy saját farkába harapó kígyó lenne. Beleharap, azt mondja „nincsenek válaszaim semmire”. Mi maradhat meg bennünk ezek után?Megmarad (a vásznon szerintem még mindig elég jó) Justin Timberlake sörivós arca, Sarah Mishelle Gellar bájosan butus, de szexi vonásai, és a már említett Szikla-mosoly. Ja, Seann Idétlen William Scott-ot ki is felejtettem. Sajnos más nem marad meg. A baj csak az, hogy a világ mégis véget ér. Belegondolva... Ha ez a vég... Szerintem kínos lesz. És lehet, hogy tényleg az lesz. Össze vagyok zavarodva, nem is tudom mit akartam írni... Lehet, hogy a film mégis elérte a megfelelő hatást?

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Neeeee én felsem ismerten hogy a rendőr csávó a Stifler! Egyébként szerintem is a rockal lett elkúrva az egész (amikor az ujját bizergálja mikor ides lesz na azt nagyon kellemetlen nézni) főleg hogy a film felépítése meg ugy van megcsinálva hogy 3szor egymás után megkéne nézni hogy teljessen érhető legyen, dehát azt meg ki a faszom fogja ugye, így egyszeri megnézésre meg egy csomó jelenet feleslegesnek tünik.

(ary)komate írta...

Hú ez a film nagyon gáz.
Komolyan.
A rendező talán poénnak szánta az egészet. Ezt valahol érezzük, de ehhez képest is túl sűrű a film virtuális mondanivalója. Ha pedig a kisebb keresztmetszetet nézzük (akció, akció hátán), akkor az meg túl nagy térbe lett helyezve.
A főhős Dwayne Johnsont jobb szerepben is láttam már, ám ennél hosszabb színészi jelenlétben még nem. Lehetne vele mit kezdeni, egy jobb filmben, de azt hiszem nem főszereplőnek tenném be.


Nem csak mozis blog - 2011

e-mail: kasafero@gmail.com