2008. február 22., péntek

Sweeny Todd

A magyarországi Tim Burton rajongóknak sem kell tovább várni, végre megérkezett a rendezőzseni legújabb, véres, sötét sikátoros, antihős antihősének az antihősét prezentáló jósága. Burton ismét balzsamozza a kis elménket páratlan beállításaival, és groteszknél is groteszkebb agyszüleményeivel. Ezt így leírni túlzásnak hangozhat, főleg annak tükrében, hogy a percenként elnyisszantott nyakak száma meglehetősen magas. Másfajta balzsam ez, mint a Nagy hal esetében. Mert az a film mégiscsak jobban megfelel a régi-régi dogmának, és ha nem is rágta kockánként a szánkba, azért ott mégiscsak voltak jók és rosszak. Hát itt aztán nincsenek. A szereplők jelleme legalább annyira sötét és sejtelmes, mint az állandóan és kötelező jelleggel nyirkos londoni utcák. Burton ismét nagyon Burtonos filmet készített, már-már kíváncsivá tett, tud-e másmilyet is. Aztán rájöttem, hogy fölösleges, ez úgy jó, ahogy van.Nem kevésszer dalra is fakadnak a színészek, a mindig ügyes Johnny Depp dögösen tolja, Helena Bonham Carter szintén, mellesleg hullafehérre maszkírozva is egy tündérkirálylány. Köszönhetően a rengeteg éneknek (állítólag) a musicalhez nagyon is hű alakítás született, de ha butaság, ha nem, le merem fogadni, hogy a film jókora többlettartalommal ruházta fel. (Merítve eddigi musicales élményeimből.) A film merész (nesze neked Hollywood, csatakokban ömlik a vér), hozza a kötelező fekete humort, és és és... Burton rajongóknak kötelező. De csak nekik. Mert aki nem képes értékelni ezt a sajátos filmvilágot, akinek humora sehogy sem tud a halál felé nyitni, akinél a királylánynak föltétlenül kell egy királyfi, aki naívan szeret filmet nézni, az akár még utálhatja is. Ez a fajta hozzáállás persze éppúgy se nem jó, se nem rossz, ahogy a Sweeny Todd karakterei.Rajongóknak remek szórakozás, érdeklődőknek emlékezetes mozi, akik meg utálták az Álmosvölgyet vagy az Ollókezű Edwardot, ezt is rühellni fogják.

4 megjegyzés:

kÀ0s2 kapitàny írta...

Ollókezű Edward-ot imádtam, a Big Fish-t is, és ez is tetszett, de mégsem úgy, mint az előbb felsoroltak. Talán túl sötét volt a pillanatnyi hangulatomhoz.De ugyanígy a Halott menyasszonyért, és a Nightmare befor cristmas-ért (asszem ez a címe)sem voltam oda. Helena Bonham Carter-t pedig ebben a filmben láttam másodszor. Az első alkalom a HP főnix rendje volt, de már ott beleszerettem, és úgy éreztem itt is azt a boszorkányos stílust adja.
Kedvenc jelenetem: mikor Johnny-val táncolnak az üzletben. Johnny kezében egy bárd, Helena kezében pedig egy sodrófa. Zseniális ahogy forognak.

Névtelen írta...

Nekem annyira nem jött be a film, pedig jó volt a sztori, a hangulat, a képivilág és valamér mégis untam, nemtom talán az énekek miat, nem voltak olyan fülbemászoak, és talán azok miatt lett olyan felejtős az egész.

Névtelen írta...

az előzőt én írtam

írta...

Valóban, a dalok nem voltak túl ütősek, én is többet vártam. De azért jó kis hangulatos mozi ez.


Nem csak mozis blog - 2011

e-mail: kasafero@gmail.com