2009. február 5., csütörtök

Híd Therabithia földjére (2007)

Jess családja küzd a megélhetésért, a helyzetük nem túl rózsás, nem is csoda, ha a fiú saját rajzainak világába menekül amikor csak teheti. Új lány érkezik a suliba, a talpraesett és buzgó Leslie barátsága Jess álmodozásának meghosszabbítását jelenti. Nem csak ideális játszótársra talál a személyében, de valakire, aki segít elrugaszkodni a hétköznapoktól, és megtanítja, hogy álmondi nemcsak fontos, de szinte kötelező.
Csupó Gábor a mezőnyéből messze kiemelkedő filmet készített. Therabithia birodalma az erdőben játszadozó gyerekek fantáziavilága, éppolyan szemkápráztató, mint Középfölde, vagy Narnia, de akadnak nagyon fontos különbségek. Míg a legtöbb fantasy eltávolítja magától a nézőt a végkifejlet felé haladva, ahogy egyre több csodalény és helyszín tűnik föl a szemünk előtt, addig a Híd Therabithia földjére szereplőivel megtörténhet az azonosulás.A fantázia szabadon engedése, a természetfölötti fölfedezése a természetben annyira magával ragadó, hogy a gyerekekkel együtt mi is felfedezőkké válunk, és velük együtt izgulunk, vagy képedünk el egy-egy csoda láttán. Bennünk is épül a mesevilág, akárcsak a hősökben, velük együtt értjük meg a szabályait és összefüggéseit (melyek természetesen a való világhoz szorosan kapcsolódnak). A film végére felépülő hídon átsétálva katartikus hangulatban élvezzük a fantázia diadalát a világ (olykor tragikus) eseményei felett.
A számítógépes trükkök mérsékelt, okos használata, a gyerekek remek átélése és a képzelet és valóság határán lavírozó történet mind-mind emlékezetessé teszik a mozit, ami nem csak elkápráztatni tud, de meghatni is. Mindenki kipróbálhatja magán. Végig azon gondolkoztam egyébként, miért érzem, kicsit félelmetesnek az apát. Aztán csak leesett. Robert Patrick a T-1000-es folyékony terminátor szerepében anno elég mély hatással volt rám. :) Zoey Deschanel meg zizis gitározós tanárnéni és naná, hogy imádni kell!

Nincsenek megjegyzések:


Nem csak mozis blog - 2011

e-mail: kasafero@gmail.com