2010. szeptember 22., szerda

Resident Evil: Afterlife (2010)

A moziból kifele feltettem magamnak a kérdést: vajon tudatosan vagy tudat alatt csatlakozott Anderson a „csináljunk egy újabb szar zombis filmet” klubhoz?
A film első 10 perce még élvezhető volt, illetve akkor még lekötött a harmadik dimenzió. Ami azonban utána következett azt a pocsék, ötlettelen kategóriába sorolnám. A cselekményét gyakran erőltetettnek, vontatottnak éreztem, újat nem tudott mutatni a rendező. Minden jelenetben lehet tudni, mikor ugrik elő egy élőhalott, azt is, hogy honnan, azt is, hogy kit támad meg, és azt is, hogy életben marad-e az illető. Az egyetlen újítás talán az volt, hogy nem találkoztunk olyan szereplővel, akit megharaptak és utána átváltozott és a többi szereplőre támadt (vagy aludtam épp akkor?).Nem értem miért kell egy trilógiának folytatást készíteni, amikor semmi eredeti ötlete nincs a stábnak. Mivel nem illik olyasmit állítani, hogy összelopták a jeleneket, ezért valami olyasféle módon igyekszem kifejezni magam, hogy bizonyos részek kísértetiesen hasonlítanak más filmekben már látottakhoz. Az még csak-csak elmegy, hogy az előző részekből már ismert mozzanatok tűnnek fel, de amikor valami kijön a zombik szájából és 4 felé nyílik (Penge 2) és egy nagy mamlasz még nagyobb hentesbárddal üti az ajtót (Silent Hill), a film végén fehér ruhás emberek látnak napvilágot (A sziget), a harcjelenetek a napszemüveges öltönyös úriemberrel, aki elhajol a golyók elől és épp csak hídba nem megy le (Mátrix), na az elgondolkodtató, hogy talán nem Paul W.S. Anderson fejéből pattant ki.Az egyetlen pozitívuma talán a látvány volt, a jelenetek legalább aprólékosan voltak kidolgozva. Mindent összevetve azonban még a 3D élmény sem tette élvezhetővé a filmet. 10-es skálán 3-as adok neki, de azt is csak azért a jelenetért, amelyben a félig kettévágott kutya még emberesen küzdött. Na akkor visítva röhögtem a moziban…
A kritika Tity billentyűiből származódik.

3 megjegyzés:

Laca írta...

Azert az mikor a baltas emberke vere froccsen a kamerara az fincsi volt (:

Máté írta...

Megnéztem a Kaptár 4-et 3D-ben a veszprémi plázában. Laci haverom is látta, valamint Székesfehérváron is. Azt mondja, hogy nincs igazán különbség a kettő közt, csak a vászon méret. A lényeg, hogy én most először találkoztam ezzel a 3D technológiával. Már hogy a gyakorlatban. Szerintem sok hűhó semmiért. Már hogy persze, jól néz ki a 3D hatás, de értelmetlennek érzem. Talán éppen a film hatásvadász mivolta miatt.
Szóval azért nem fogok kiadni plusz manit, hogy 3D-ben nézhessek egy mozit. A technika már megvan, csak még használni nem tudják. Mert csak akkor jön ki az ereje, ha slow motion technikával belassítják a jeleneteket? Szóval lehet hogy ennek is megvan a maga helye, de még nem kiforrott szerintem, és nem vagyok benne biztos, hogy igazán nagy sikereket fog elérni nálam a jövőben sem. Tudod, úgy érzem, hogy ez egy két fázis közti hibrid megoldás, de sehogy sem tud az igazi lenni. Majd ha kijönnek a valódi 3D filmek, akkor annak talán lesz értelme. Tudod, amolyan hologram szerű megoldás kell, ami még nincs a piacon. :D Na az majd lehet hogy beüt, de ez az IMAX 3D olyan mint a régi vonalzós animációk, amit ha mozgattál, a virágok szirmai színt váltottak, vagy a rajzfigurák megmozdultak. ... :P :)

Na mind1.

+1 lopás: Mikor a piros repcsivel megérkezik a masszív épülethez (jelen esetben börtönhöz és nem bevásárlóközponthoz), ami körül hemzseg a tengernyi éhes zombi. (Holtak Hajnala)

_renton írta...

A Fehérvári és a Veszprémi sem IMAX 3D, asszem csak real 3D, ami a régóta létező kék-piros szemüveges megoldás továbbfejlesztett változata. Az IMAX állítólag sokkal jobb. (Én sem láttam még). Az, hogy "valódi 3D film", az meg sok mindent takarhat, de leginkább semmit sem. A kamerán is múlik. A Kaptárat olyan kamerákkal vették fel, mint az Avatart. A tron legacyt is. Nem tudom. Én a Shrek 4-et láttam veszprémben 3D-ben, és egyáltalán nem bántam volna, ha a régi jól bevált módon vetítik. (kevesebb volt pl. a szín, meg sokszor volt elmosódott, de ez a veszprémi plázamozira amúgy is jellemző) Meglátjuk meddig lehet fújni a 3D lufit.

Nem csak mozis blog - 2011

e-mail: kasafero@gmail.com