2009. július 8., szerda

Felpörgetve - Magasfeszültség (2009)

Azon kevesek közé tartozom, akik nem fogadták kitörő lelkesedéssel az első Crank mozit. Már akkor is úgy éreztem – és ha fortyog a cáfolat valakiben, nyugodtan kommenteljen – ez a mozi nem nekem szól, nem is az akciófilmek rajongóinak, hanem egy olyan nemzedéknek, aminek a tagjai álomkórosak lesznek a Terminátor első részétől és magától értetődőnek veszik a pisi-kaki humort egy családi vígjátékban. Persze, nem akarok általánosítani, de a Carnk 2 valahogy kihozza belőlem a rosszat.Állandóan (sőt gyanús, hogy a digitális kamerák dacára szándékosan) zajos kép, videoklipes vágások és persze pörgés, pörgés ezerrel. Ha épp a cselekmény nem pörög, megpörgetik párszor a horizontot, hadd szédüljön a nép, a szita azonban úgy érzem, túl átlátszó. Chev Chelios (Jason Statham) ámokfutása merő parasztvakítás. Útja során kizárólag olyan alakokkal fut össze, akik ittas gimnazisták poénkodásaiban élnek lámpaoltás után. Van itt rossz buzitól kezdve agy nélküli hájas bandatagokon keresztül gengsztereken át, a kiégett kurvákig minden. Csak igazi történet nincsen, amit én még nem is hiányolnék. Nekem a szellemesség, az eredetiség az, ami hiányzik. Mert oké, hogy Chev egy mai figura (útját a Google Earth jelzi, nyakalja a Redbullt, és a szerelmet az anál szex és a seggrepacsi közé definiálja), de nincs valódi stílusa. Chev Chelios nem egy ember, hanem a modern társadalmi deviancia megtestesítője. Pontosabban az alkotók így képzelik el a 21. század végletekig menő menő akcióhősét. És innentől lehet, hogy velem van a baj. Mert én egy olyan figurát szeretnék látni, aki úgy osztja az ólmot meg a poénokat, úgy vérezi össze magát és úgy szexel egy nővel, hogy közben ember tud maradni, nem lesz belőle műszív hajtotta kaszkadőrlegény.Persze vannak tényleg ügyes dolgok a Crank 2-ben. Vágással egész jól megoldanak akciókat, ott meg pláne működik a dolog, ahol valódi robbanások, ütközések, igazinak látszó harcok folynak. Mindez azonban nem feledteti el velem a Statham-an idétlenül ugráló, majd vihogva elélvező Amy Smartot, aki (mint kiderül) erősen izgul a lófaszra, vagy a főhős badass kilépőjét, amiben premier plánban bemutat a nézőknek, csak úgy, hiszen az annyira vicces.
A Felpörgetve – Magasfeszültség nem az én filmem, de persze nem akarom azt mondani, hogy csak beszívott kolisoknak érdekes. Biztosan akad sok érett, műértő ember, aki viccesnek és izgalmasnak találja. A mutatók szerint egész sokan vannak.

3 megjegyzés:

I(st)ván írta...

Fercikém!
Én érted születtem.Hogy ellensúlyozzam a negatív kritikáidat.Mindig lehúzod a "sima" filmeket.Mint pl a Crank,vagy a G.I.Joe.Senki nem úgy le (remélem tényleg senki) megnézni ezeket a filmeket,hogy Oscar-díjas alakításokat fog látni,és valami hatalmas sztorival csapják tarkón.Pörög,van benne akció,jó duma,és nyugodtan alszom,mert megvolt a napi szent evangélium.Az ilyen filmekkel szemben nincsenek is nagy igényeim.Nem várok olyan alakítást,mint a Remény rabjaiban.Mellesleg a pörgéshez,meg a 85-90 percen keresztül történő arcok bezúzásához nem is kell nagy sztori.Valami vérszar is megteszi.(Lásd:Ong Bak)
Szóval én 7/10-et adok a Cranknek.
Filmbaráti üdvözlettel:István

I(st)ván írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
_renton írta...

A G.I. Joe-n egész jól szórakoztam, tényleg :)


Nem csak mozis blog - 2011

e-mail: kasafero@gmail.com