2009. július 29., szerda

Blair Witch Project (1999)

Szerintem dícséretes, hogy ilyen kevés pénzből ennyire félelmetes filmet hoztak össze, és - habár nem lesz a kedvenc horrorom - elismerem, hogy marketinggel, feszültség-fokozással, trükkökkel (illetve azok hiányával) együtt igencsak jó beszédtéma az Ideglelés. Habár - és ez valószínűleg Shymalan szülinapi zsúron átillegő ufója és a [Rec] padláson kotorászó bugyogós öreghölgye miatt van - többet vártam. Konkrétan azt, hogy mutatnak majd valamit, amin befosok. Nem mutattak, talán a készítők elkötelezett hívei a "jobb félni, mint megijedni" frázisnak.

2009. július 28., kedd

Lissy Trullie - Boy Boy

Közel sem üt akkorát, mint a Yeah yeah yeah's, de azért eszembe jutott róluk, és ezt akkor így dicséretnek is lehet venni.

2009. július 27., hétfő

Nem voltam pár napig

és lesznek még ilyen időszakok a nyáron, pedig tényleg igyekszem, hogy legyenek frissítések. Kapolcs már nem a régi, de még mindig kellemes, a Teleszterion igyekezett szítani a pislákoló lángot, vagymi, volt saját rendezés, Elektra, Who-land, és pozitív energiák. Mozi nem volt. Pedig zajlik a Comic-Con fesztivál, jött egy csomó izgalmas trailer (Alízos, Nindzsás, Mocis, Apokalipszises, stb...) az Avatarnak van már honlapja, de szóra sem érdemes.

2009. július 11., szombat

Taxidermia trailer

Mennyire jó, hogy egy népszerű külföldi mozis oldalon csak úgy föltűnik az utóbbi évek legjobb magyar filmjének az előzetese! Sok sikert a továbbiakban is, Taxidermia! Amúgy Pálfi György sokak szerint megrázóan negatív új filmje, a Nem vagyok a barátod épp most lett jól megtapsolva a Karlovy Vary-i fesztiválon.

2009. július 9., csütörtök

Mybrute

Elég idióta ötletnek tűnik olyan online játékot készíteni, ami magától megy, te meg csak nézni tudod. A Mybrute-ban személyre szabod a karakteredet, egy kicsi harcost, aki naponta három küzdelmet vállal egy ringben. Neked annyi a dolgod, hogy kiválaszd az ellenfelet és végignézd a harcot.Persze ez így önmagában tök hülyén hangzik, de a cucc teljesen szórakoztató a rengeteg fegyver, képesség és a naponta megrendezett "tournament"-ek miatt. Mintha lenne egy kis saját bejáratú Van Damme-od, aki kőbunkótól kezdve vasvillán át szamuráj kardig a legváltozatosabb eszközökkel írtja az ellent. Fejlődni kell, a legmenőbbek már level 100 körül mozognak, de ezt el sem tudom képzelni, hogy érték el...Nem nehéz kitalálni, a cég érdeke itt is a minél nagyobb szerverforgalom, meg a cookiek telepítése, de ki bánja, ha közben összeszorított kézzel drukkolhat a kis perszonálvándámnak az arénában, tök aranyos grafika mellett. Gyere és légy a tanítványom: http://fercsi.mybrute.com :)

2009. július 8., szerda

District 9 trailer (még egy)

Gondoltátok volna, hogy ebben ennyi kúl dolog lesz? Nyamm! (Végre a magyar blogok közül én teszek ki valamit először:)

Pandorum trailer (2009)

Eddig ez a legjobb trailer ami kijött a Pandorumhoz, és csak azért illesztem ide, mert a vége felé eléggé szorongani kezdtem a hangulatától. Biztató, Alien-Gömb-Halálhajó-stb. utánérzésű horrornak tűnik, és ez nekünk jó.

Felpörgetve - Magasfeszültség (2009)

Azon kevesek közé tartozom, akik nem fogadták kitörő lelkesedéssel az első Crank mozit. Már akkor is úgy éreztem – és ha fortyog a cáfolat valakiben, nyugodtan kommenteljen – ez a mozi nem nekem szól, nem is az akciófilmek rajongóinak, hanem egy olyan nemzedéknek, aminek a tagjai álomkórosak lesznek a Terminátor első részétől és magától értetődőnek veszik a pisi-kaki humort egy családi vígjátékban. Persze, nem akarok általánosítani, de a Carnk 2 valahogy kihozza belőlem a rosszat.Állandóan (sőt gyanús, hogy a digitális kamerák dacára szándékosan) zajos kép, videoklipes vágások és persze pörgés, pörgés ezerrel. Ha épp a cselekmény nem pörög, megpörgetik párszor a horizontot, hadd szédüljön a nép, a szita azonban úgy érzem, túl átlátszó. Chev Chelios (Jason Statham) ámokfutása merő parasztvakítás. Útja során kizárólag olyan alakokkal fut össze, akik ittas gimnazisták poénkodásaiban élnek lámpaoltás után. Van itt rossz buzitól kezdve agy nélküli hájas bandatagokon keresztül gengsztereken át, a kiégett kurvákig minden. Csak igazi történet nincsen, amit én még nem is hiányolnék. Nekem a szellemesség, az eredetiség az, ami hiányzik. Mert oké, hogy Chev egy mai figura (útját a Google Earth jelzi, nyakalja a Redbullt, és a szerelmet az anál szex és a seggrepacsi közé definiálja), de nincs valódi stílusa. Chev Chelios nem egy ember, hanem a modern társadalmi deviancia megtestesítője. Pontosabban az alkotók így képzelik el a 21. század végletekig menő menő akcióhősét. És innentől lehet, hogy velem van a baj. Mert én egy olyan figurát szeretnék látni, aki úgy osztja az ólmot meg a poénokat, úgy vérezi össze magát és úgy szexel egy nővel, hogy közben ember tud maradni, nem lesz belőle műszív hajtotta kaszkadőrlegény.Persze vannak tényleg ügyes dolgok a Crank 2-ben. Vágással egész jól megoldanak akciókat, ott meg pláne működik a dolog, ahol valódi robbanások, ütközések, igazinak látszó harcok folynak. Mindez azonban nem feledteti el velem a Statham-an idétlenül ugráló, majd vihogva elélvező Amy Smartot, aki (mint kiderül) erősen izgul a lófaszra, vagy a főhős badass kilépőjét, amiben premier plánban bemutat a nézőknek, csak úgy, hiszen az annyira vicces.
A Felpörgetve – Magasfeszültség nem az én filmem, de persze nem akarom azt mondani, hogy csak beszívott kolisoknak érdekes. Biztosan akad sok érett, műértő ember, aki viccesnek és izgalmasnak találja. A mutatók szerint egész sokan vannak.

2009. július 7., kedd

The Hurt Locker (2009)

Annyira hiteles volt, annyi erős pillanatot hozott, hogy néha nekem is kiszáradt a szám, nem csak a fedezékben várakozó amerikai katonáknak. Dokumentumfilm-szerű, gyomorszorító, bizsergető, kötelező.

Képlet (2009)

Nem hazudik az imdb, amikor a Knowing-ot műfaji megjelölésénél egyszerre titulálja akciófilmnek, drámának, sci-finek és thrillernek. Alex Proyas rendező (A holló, Dark City, Én a Robot) filmje sokféle alapanyagból van összegyúrva, megidéződik benne számtalan film a Megszólít az éjszakától kezdve a Jeleken keresztül a szériában gyártott katasztrófafilmekig, mindezt pedig - a manapság oly divatos - számmisztikával fűszerezték a készítők. A sokszínűség (legalábbis az erre való törekvés) önmagában nem túl meglepő, de az, hogy ez a maszlag mégis emészthető formában kerül elénk, már sokkal inkább.John Koestler (Nicolas Cage) kiégett asztrofizikus, aki valamilyen okból fennen hangoztatja a diákjainak, hogy kétségek között vergődik, ha a teremtés, vagy Isten kerül szóba. Nem, a szócséplés párás tekintettel véletlenül sem azért van, mert Cage karaktere egysíkú és unalmas (de), hanem mert elvesztette feleségét, aki nagyon hiányzik neki, hát még a kisfiának! A fiú egyébként kicsit magányos ott fenn a szobájában a National Geographic előtt (Nem, nem azért nézi, hogy megtudjuk, milyen okos, érdeklődő egysíkú gyerkőc). Szóval a kicsi Caleb kap egy darab papirost a suliban, amit ötven évvel ezelőtt helyeztek a föld alá, több tucat gyerekrajzzal egyetemben. Csakhogy Caleb papírján rajzok helyett egy kibogozhatatlan (persze, tudod), hosszú számsor áll. Az apa hipp-hopp kideríti, hogy a számok olyan katasztrófák idejét, áldozatait és helyét jelölik, amelyek java már megtörtént, három dátum azonban még nem jött el a naptárban, megindul hát a harc a tragédiák elhárítása végett, node - mint tudjuk - az eleve elrendelt dolgokat igencsak nehéz megakadályozni, még akkor is, ha a munkamániás Nicolas Cage-re hárul e nemes feladat. De hogy jönnek a képbe a suttogó emberek?A magyar cím azért ferdít csúnyán, mert itt nem egy képletről van szó, hanem egy megoldókulcsról. A számsort nem kell hosszasan fejtegetni, a főszereplő, egy alkoholgőzös éjszaka alkalmával például majdnem mindent kiderít, amit az üzenet tartalmaz. Aztán jöhetnek a katasztrófák. A z első utáni egysnittes mentési jelenet hatalmas roncsok, szilánkok között égő testekkel, kissé sokkos állapotú főhősünkkel igencsak hatásos, még akkor is, ha ilyet láttunk már sokszor mostanában. Nem lehet megunni. De a látvány végig rendben van. Akkor is, ha Shyamalan-féle (aki meg mindent Hitchcock-tól tanult) rémisztgetés folyik a sötétben, akkor is ha épületek robbannak szét előttünk. Cage mindenhol ott van és elkeseredetten küzd. Hogy mi a célja a suttogó embereknek a titokzatos jövendölésekkel, az csak az utolsó pillanatokban fog kiderülni.
A sztori, amely hemzseg a ciki, logikátlan eseményektől nem is érdemel többett. Van azonban pár dolog, amit nem szeretnék szó nélkül hagyni, annál is inkább, mert Proyas filmje szórakoztató volt a számomra. Elcsépelt vagy sem, ez a suttogó dolog mégiscsak félelmetes tud lenni, pláne a viaszarcú, szőke „valakik” tálalásában. Ami azonban a borzongatásnál is nagyobb erénye a filmnek, az a bibliai motívumok tudatos használata. A játékidő végének közeledtével egyre többször találkozunk olyan verbális és vizuális elemekkel, amik erőteljesen utalnak a Jelenések könyvére, konkrétan sorra megidéződnek Ezékiel jóslatai, egy röpke pillanatra pedig még az édenkert képe is fölsejlik előttünk. Erőltetett vallásos szálnak indul az egész, de kifejezetten izgalmas lesz a végére.Cage rajongói pedig örülhetnek, hogy kedvencük végre nem egy vérgáz produkcióban lobogtatja évről évre furcsább hajkoronáját. Az angyali Rose Byrne karaktere nem bír sok funkcióval, valahogy mégiscsak jót tesz a jelenléte a filmnek. Viszonylag korrekt paranoia mozi a Képlet, amely nem merészkedik járatlan ösvényekre, a kitaposott utakon viszont egész ügyesen biceg végig. Megfelelő nyitottsággal kezeljük, és akkor majd azt mondhatjuk, megérte a mozijegy árát.

Akron/Family - Everyone Is Guilty

Ha jól emlékszem, írásban valahogy így fest a dolog: ROCK!!! Zseniálisak. Itt a lemezverzió:

Koncerten meg ilyen:

2009. július 6., hétfő

Riceboy Sleeps

A Sigur rós énekesének vadiúj szólólemeze most jelenik meg és néhány kattintásért cserébe, mindenkinek elküldik róla a Boy 1904 című dalt mp3-ban. A dal közel sem annyira populáris, mint az utolsó Sigur lemez számai, de egy magányos buszutazásnak egész kellemes hangulatot ad. Ez már tényleg ambient. Kattanj a képre.

Nem csak mozis blog - 2011

e-mail: kasafero@gmail.com